Valparnas namn

Valparnas namn

 

När de är nyfödda och alla ser likadana ut, vad gör man då? Vi var väldigt noga med att anteckna deras vikt och naturligtvis  kön. Hade lånat ihop en mängd olika färger på nagellack så vi kunde märka dem i nacken för att skilja dem åt. Det visade sig vara 5 hanar och 2 tikar. Deras vikt låg mellan 330 gram, vilket var den sistfödda, en tik och 395 gram som var en hane. Så tikarna vägde 330 och 335 gram och hanarna mellan 355 och 395 gram. Med andra ord, de hade fått ganska jämn näring i magen.

 

Min allra första tik som barn hette Sussi. Så jag hade bestämt att alla valparna skulle heta på S, för jag ville ha en Sussi. Sen hade vi ett självklart tiknamn till och det var Salva. Eftersom vi många gånger kallar Alva för Salva, för hon älskar att slicka på en om man smörjt in sig med hudlotion.

 

Så tiknamnen var klar direkt. Även vem som skulle ha vad. Alva var den större valpen i kullen som vi hämtade henne ifrån, där det också endast var 2 tikar. Så Salva blev den större tiken och Sussi den mindre.

Men när det gällde hanarna så blev det mer att fundera.

 

Vi, jag och döttrarna som ännu bor hemma, hade gjort en omröstningslista på massor med namn i förväg. Till slut var vi nere på 8 st namn av varje kön när de föddes. Redan andra dagen så såg man deras personligheter så tydligt att de hade alla namn, redan då.

 

Salva fick en rosa prick på sig.

Sussi blev utan nagellack. Vit med andra ord.

Sarek skulle den största valpen heta, fick lila prick.

Snuffe, blev just Snuffe för att han tog spenan direkt och låg och snuttade oavsett om han åt eller sov. Fick en rosabrun prick.

Sacke, namn efter pappa Acke, fick namnet för att han var så lik sin pappa i sättet. Lade sig gärna lite på sidan om. Så det valet var lätt. Fick en grön prick.

Sen hade vi en hane som hela tiden lät och for fram som en stormvind, trots att han bara var 2 dagar gammal. Storme, ett enkel val där också, blev märkt med blått.

Sen hade vi en hane kvar och på listan fanns namnet Sture. För 17-åringen ville så gärna ha en Sture. Det namnet passade honom så bra, för han var en lugn, cool liten kille som inte gjorde mycket väsen av sig.

Han fick en gul prick.