I väntan på valpar

I väntan på valpar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Var hela tiden säker att hon var dräktig, för hon visade direkt vi kom hem att hon ändrat beteende. Blev  lugnare, nästan lite deppig.

 

Smet inte iväg från gården utan höll sig hemma. Men när hon var 5 veckor gångna så gjorde vi ett ultraljud, för säkerhet skull.

 

Mest för att det skulle bli en knepig årstid att sälja jaktvalpar. Så därför om någon skulle ringa och vara intresserad och vilja boka i förväg, ville vi ju veta om det verkligen fanns några valpar att sälja. Hon kunde ju vara skendräktig och gå tom.

 

På ultraljuden kunde veterinären klart och tydligt se minst 4-5 valpar, vilket kändes helt underbart! Insåg 2 veckor innan födelsen, att jag nog borde läsa på lite om själva förlossningen och vad som kunde inträffa och vad jag skulle kunna behöva. Där stod det att en förstföderska, om hon väntade många valpar kunde föda redan från dygn 59 och inte som det normala dygn 63.

 

Dessutom skulle hon ha tillgång till valplådan en vecka innan de föddes, för att vänja sig med att ligga i den. Så vi fick lite bråttom, för jag hade liksom tappat bort en hel vecka och helt plötsligt så var det nästan dax. Vi byggde en stor valplåda, efter konstens alla regler. Den mätte 180 cm x 140 cm. Dessutom byggde vi en skyddskant, så inga valpar skulle kunna klämmas. Om man tittar på bilden så ser man att det cirka 10 cm längst ner går en yttre vägg som gör att det blir en "grop" på cirka 6 cm dit valparna kunde krypa och det hindrar att valparna, om olyckan skulle vara framme att de skulle klämmas av tiken om hon lade sig för när kanten och de var där.