Födsel av valparna

Födsel av valparna = Valpningen

 

Tisdag den 5'e juli började jag förstå att något var på G, för Alva ville helst vara med mig hela tiden. Låg på sängen och man kunde se att att hon inte mådde bra. Valplådan stod i rummet bredvid vårat stora sovrum och dottern som då var 17 år, sov med henne på nätterna i gästsängen som står där. Onsdagmorgon vaknade jag ovanligt tidigt. Kanske det var min intuition, inte vet jag? Men jag steg upp kl. 06.10 och tittade in till henne.

 

Där låg Alva på mattan utanför valplådan och hade precis fött första valpen. Hon hade hunnit slicka hinnorna och jag tog valpen och fick henne att komma i valplådan där vi lagt en tunn bäddmadrass och plastat in den med frottéskydd. Hann se att det var en liten kille och vi hann väga honom; 360gram. Sen så kom det valpar på löpande band. Vi fick agera barnmorskor i form av att hinna hjälpa ta hinnor och torrtorka dem. För valparna kom med 5 och 10 minuters mellanrum. Inte hann vi se kön eller väga dem! Utan det var bara att se till att de blev masserade och torra och sen förda till spenorna och hjälpa dem att få ett sug.

 

När det gått 65 minuter så hade 6 stycken valpar fötts. Efter ett tag så såg jag att tiken mådde illa, hon hade ätit alla efterbördar. Enligt boken jag hade läst, skulle man låta tiken äta några stycken, för det hjälpte till i värkarbetet. Men sen skulle man ta undan dem, men vi hann aldrig. Vi hade fullt sjå ändå att hjälpa till med valparna.

 

Så jag tog tiken i kopplet, eftersom jag läst att de kunde föda fler utomhus om man gick ut. Jag lät henne gräva i varje blombänk som hon valde att återlämna efterbördarna till... Hade en känsla att hon inte helt och hållet var färdig med födandet, så jag gick efter ca 20 minuter in med henne. Cirka 50 minuter efter 6'e valpen kom den 7'e! Då hann jag även ta efterbörden så hon slapp äta upp den. Behövde den inte heller, för jag såg direkt på henne när valp nr. 7 kommit ut att hon var klar med födandet. Hon övergick direkt till att slicka alla valparna och ta hand om dem. Måste säga att hon verkligen hade modersinstinkten helt inbyggd.Vi behövde inte visa henne nånting. Hon var pigg trots att hon just född 7 st valpar. Dels gick det så fort och de var inte enormt stora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En annan uppfödare berättade för mig att den tiken hade i en kull endast fått 2 st valpar och de vägde ca 550 gram och 670 gram, så den stora valpen hade fastnat och det krävdes hjälp för att föda den stora valpen. Jag hade ingen tanke på att det inte skulle gå bra. Precis som vid parningen, jag tror alltid att allt ordnar sig, även om jag förberett mig med en peang, glidmedel och sterila handskar. Men som sagt, inget av det behövde användas.

 

Hem