Födsel av valparna

Födsel av valparna

 

Tiken började ha krystvärkar kring 16.30 söndagkväll den 18 maj 2014. Dottern ringde mig och jag rusade in. 10 minuter senare gick vattnet, yttre hinnan, och då vissta vi att det inte var långt borta. Därför ringde jag min bästa vän, som jag så gärna ville att hon skulle få vara med, och även ägaren av hanen som Alva parade sig med. Båda hade möjlighet att komma. Efter ytterliggare 20 minuter kl. 17 kom första valpen. En tik! Alva slet av hinnan och navelsträngen, slickade henne och jag hjälpte henne få valpen torr med en handduk. Därefter fick valpen suga i sig mjölk, vilket är så viktigt eftersom de ska leva på mammans di i ett par veckor innan de får annan föda. Vi, jag och min dotter, hann även väga valpen. Kort därefter kom min vän och ägaren (Anna) till hanen (Rico). Min dotter antecknade när valparna anlände och ni kan se anteckningarna i bilden nedan:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så efter cirka 3 timmar hade Alva fött 8 valpar, varav 5 tikar och 3 hanar, och alla lever! Det mest underbara är att vi under en tid haft 5 tikar och 1 hane tingade. Så alla blivande ägare som redan tingat sig en valp kommer få med sig en hem! Hur fantastiskt är inte det?

 

 

 

 

 

 

Första tiken som föddes som försöker suga i sig mjölk. Mamma Alva i bakgrunden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 välmående valpar som ligger och myser, de resterande två ligger fortfarande vid Alva och får i sig den första viktiga mjölken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hela kullen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hem